Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια νόσος η οποία κάνει τις αρθρώσεις να πονάνε και να είναι δύσκαμπτες. Είναι ο πιο συχνός τύπος αρθρίτιδας.
Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο και μεταξύ διαφορετικών αρθρώσεων. Για ορισμένους τα συμπτώματα μπορει να είναι ήπια και να έρχονται και να φεύγουν, ενώ άλλοι έχουν πιο συνεχόμενα και πιο έντονα προβλήματα.
Σχεδόν όλες οι αρθρώσεις μπορούν να προσβληθούν απο οστεοαρθρίτιδα όμως η πάθηση συχνότερα δημιουργεί προβλήματα στα γόνατα, τα ισχία, τη σπονδυλική στήλη και στις μικρές αρθρώσεις των χεριών και των δακτύλων.
Ο πόνος και η δυσκαμψία των αρθρώσεων μπορεί να δυσκολέψουν σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες και την ποιότητα ζωής ορισμένων ασθενών.
Δεν γνωρίζουμε πολλά για το πως επιδρά ο τραυματισμός στις σχέσεις του ασθενούς με τον/την συντροφό του, τα παιδιά του, τους γονείς του κτλ. Θα δώσω μερικά παραδείγματα από την εμπειρία μου με τέτοιους ασθενείς τα τελευταία χρόνια:

Πότε να επισκεφθείτε τον Γιατρό.

Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον Γιατρό εάν έχετε επίμονα συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας προκειμένου να διαγνωσθεί η αιτία τους.
Προκειμένου ο Γιατρός να διαγνώσει εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, θα εξετάσει τις αρθρώσεις σας και πιθανόν να ζητήσει ακτινογραφίες ή επιπλέον εξετάσεις.

Από τι προκαλείται η οστεοαρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται όταν μέσα και γύρω από την άρθρωση υπάρχει βλάβη που ο οργανισμός δεν μπορεί να επιδιορθώσει πλήρως.
Παρά τις πολλές έρευνες δεν είναι ακριβώς γνωστό τι προκαλεί την οστεοαρθρίτιδα, αν και οι πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος τη νόσο έχουν σχέση με πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος και η κληρονομικότητα.
Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 45 ετών, αν και νεότερα άτομα μπορούν επίσης να προσβληθούν.
Πολύ συχνά πιστεύεται ότι η ΟΑ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γήρανσης αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην πραγματικότητα μπορεί να καταφέρετε να μειώσετε τις πιθανότητες να αναπτύξετε οστεοαρθρίτιδα με το να έχετε μια τακτική σωματική εξάσκηση και να διατηρείτε το σωματικό σας βάρος σε φυσιολογικά κατά το δυνατόν επίπεδα.

Η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια μακροχρόνια πάθηση που παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις και δεν θεραπεύεται. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι αντιμετώπισης που επιτυγχάνουν την μείωση των συμπτωμάτων ή/και καθυστερούν την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.
Ελαφριά και όχι πολύ συχνά συμπτώματα μπορούν μερικές φορές να αντιμετωπιστούν με απλά μέσα όπως ασκήσεις, κατάλληλα υποδήματα, χρήση μπαστουνιού ή ναρθήκων και διατήρηση φυσιολογικού κατά το δυνατόν σωματικού βάρους.
Εάν τα συμπτώματά σας είναι πιο έντονα και πιο συχνά μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον θεραπείες με παυσίπονα, ενέσεις και ένα δομημένο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας.
Σε έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων όπου οι ανωτέρω θεραπείες δεν έχουν αποδώσει ή η βλάβη στην άρθρωση είναι πιο μεγάλη η αντιμετώπιση γίνεται με χειρουργικές επεμβάσεις με σκοπό να διορθωθεί, ενδυναμωθεί ή να αντικατασταθεί η άρθρωση.